Revival artisanale schildertechnieken

Aloude touch, nieuwe twist…

Peter Deckers is een meester in het naar zijn hand zetten van aloude artisanale schildertechnieken, om te komen tot interieurs met een eigen stijlvolle twist. Best virtuoos hoe hij oude verfprocédés nieuw leven in blaast. We bezoeken enkele locaties en ontdekken er hoe meester schilder Peter Deckers de schildertechnieken van weleer een moderne schwung geeft en zich daarbij van zijn innovatiefste kant weet te tonen. Decoratief schilderwerk verheven tot kunst.

Decoratieve kunst

Peter Deckers laat zich omschrijven als een hedendaagse ‘alchemist’ die in zijn labo – de rijke traditie van het schildersambacht indachtig – komt tot een vernieuwende aanpak. Overal zien we synergie tussen de opdrachtgevers en de uitvoerder. “Laatst vroeg een klant mij om het metaal van de schouwmantel de look van gepatineerd koper te geven, en dat is perfect gelukt”, aldus Peter.

Missie geslaagd

Hoewel de receptuur van de chef altijd geheim moet blijven, licht Deckers voor ons toch een tipje van de sluier. “We werken met een doorschijnende vloeistof, goudpoeder en een weinig zwarte emulsie die zich niet vermengt. En dan is het zaak om dit als het ware met één borstelstreep aan te brengen.” Hoe herkenbaar toch, die interieurs van Peter Deckers signatuur.

   

Oogverblindend

Die passie voor zijn vak en de drang om out-of-the-box de creatieve grenzen te verleggen, het is zo kenmerkend voor Peter Deckers. In de bar badend in schitterend goud, demonstreert Peter een nieuwe toepassing van de mortex-techniek. Die wordt in principe gebruikt voor badkamers maar Peter weet er hier op originele wijze de toog, kasten en haard mee te verfraaien. Met een oogverblindend resultaat tot gevolg.

Hart voor het vak

Peter startte zo’n dertig jaar terug als zelfstandige. Algauw had hij een brigade schilders in dienst en gaandeweg bood zijn bedrijf praktische ondersteuning bij totaalinrichting. Die ervaring komt nu van pas, want overal moet het totaalplaatje kloppen. Toch wil Peter zijn roots niet verloochenen en dat siert hem. Voor het mooie metier van huisschilder heeft hij nog steeds een kloppend hart.

   

Muren met karakter

Bewonder de ruimte met het sublieme bronzen cachet en de imponerende zilveren wanden, en dan besef je het: vakmanschap is meesterschap bij Peter Deckers. “We voegen een speciaal product toe aan die zilververf om te komen tot een unieke textuur. Zo krijgen licht en schaduw vrij spel en brengen we het geheel tot leven.”

       

Met verve geslaagd

Naargelang de sfeer die wordt beoogd bij een totaalproject past Peter Deckers zijn palet aan. Zo heeft hij de royale muziekkamer in dit kasteel stralend wit gelakt en met bladgoud verfraaid. Maar in dat wit en goud ontwaar je wel de hand van de meester, de tinten zijn nooit helemaal egaal maar altijd doorleefd. De schilder uit Heist-op-den-Berg is dan ook met verve geslaagd in het opzet: het kasteel bekronen met een koninklijke finishing touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *