Karaktervol metaal aan de muur

Pure Tile metalen tegels van Dauby

Bij muurtegels denkt men automatisch aan keramiek. Maar dat is buiten de Pure Tile collectie van Dauby gerekend. Naast stijlvol deur-, meubel- en ander interieurbeslag maakt dit Belgische label ook furore met een bijzondere tegelcollectie… in metaal. Het ambachtelijk gietprocédé maakt elke tegel uniek. Voor wanden met cachet die bovendien tegen een stootje kunnen en er op termijn alleen maar mooier op worden.

Individueel design met metalen tegels

Anno 2020 willen we niets liever dan ons onderscheiden, ook in het interieur. Weg met die eenheidskoek, het mag gerust al eens iets anders dan anders zijn. Duurzaam en individueel design doen het goed. Anders dan anders zijn ook deze Pure Tiles, metalen tegels van Dauby die ons toelaten het interieur van een wel zeer persoonlijk en apart cachet te voorzien. Het bijzondere zit hem niet alleen in het materiaal, maar ook de authentieke en ietwat ruwere look die te danken is aan de structuur van de zandmal waarmee ze gemaakt zijn. Daarna worden ze met de hand afgewerkt. Ondanks het ambachtelijke karakter blijken de tegels letterlijk ‘ijzersterk’ en laten ze zich makkelijk onderhouden. Ideaal als spatwand in de keuken of douchewand in de badkamer, maar ook als toonmuur in het interieur dat door het metaal naar een hoger én exclusiever niveau getild wordt.

Een origineel motief met goudaccenten geeft een luxueuze toets aan deze landelijke keuken. Realisatie: Cocoon Interieur.

Mix & match met 6 materialen en 2 formaten

Geen individueel design zonder keuzemogelijkheden. De Dauby Pure Tile collectie is verkrijgbaar in maar liefst zes materiaalvarianten – verouderd ijzer, wit brons, mat wit brons, ruw brons, ruw metaal en ruw brons gepolijst – en twee formaten. Pas echt persoonlijk wordt het wanneer je een mix maakt van verschillende versies en ook het legpatroon van een eigen touch voorziet. Ga jij voor een originele en speelse mix & match van verschillende varianten of toch liever een strak geheel met één en dezelfde tegel. Graag een extra luxueuze en goudkleurige toets? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Mix & match: de Pure Tiles van Dauby laten zich onderling fraai combineren tot een uniek geheel.

Een wand die ‘leeft’

De tegels hebben, net als alle items uit de Pure-collectie van Dauby, een ‘living finish’. De natuurlijke materialen ontwikkelen na verloop van tijd een patina waardoor het geheel er alleen maar mooier op wordt. Authenticiteit troef. En wat met het onderhoud? Heel eenvoudig! Zo volstaat het de tegels regelmatig te reinigen met een zachte, vochtige doek. Vetspatten en kalkaanslag worden best verwijderd met wat azijn. Toch een hardnekkige vlek? Dan biedt een beetje aceton soelaas. Zure of agressieve onderhoudsproducten worden best vermeden. Kies je voor tegels in ruw metaal of ruw brons? Dan kun je de tegels regelmatig behandelen met transparante boenwas of bijenwas. Door het materiaal op deze manier te verzadigen, zal het minder snel vlekken en spatten absorberen.

Met of zonder voeg?

Rest ons nog mee te geven dat de Pure Tile metalen tegels zowel met als zonder voeg geplaatst kunnen worden. Gebruik, bij installatie zonder voeg, bij voorkeur flexlijm, tegellijm of TEC7 en veeg overtollige lijm meteen weg met een zachte doek. Producten om cementsluiter te verwijderen zijn, omwille van het materiaal, uit den boze. Hou er, vooral bij een voegloze montage, rekening mee dat de maten van de ambachtelijke tegel lichtjes kunnen afwijken. Het zijn deze minimale ongelijkheden qua maat en kleur die de tegel juist zijn authentieke charme bezorgen. Kies je voor een gevoegde tegelwand – bijvoorbeeld in het geval van een douchewand – gebruik dan voldoende water en oefen niet al te veel druk uit bij het voegen. Verwijder het overtollige voegsel meteen met een zachte spons. Plaats je de tegels in de buurt van een warmtebron? Voorzie dan enkele millimeters speling. Zo heeft het metaal de ruimte om uit te zetten. Nog een laatste tip: alvorens met de plaatsing te starten, doe je er goed aan alle dozen uit te pakken en het legpatroon alvast eens ‘uit te testen’. De tegels kunnen door hun ambachtelijk karakter kleurschakeringen vertonen. Door ze op voorhand te mengen en neer te leggen krijg je alvast een beeld van het uiteindelijke geheel, kun je desgewenst nog herschikken en bekom je het mooiste resultaat wat kleur betreft.

De Pure Tiles vinden ook hun weg naar een professionele horeca-omgeving. Een toog met cachet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *